V

v_cover_lille

Udgiver: Høst&søn

Udgivelsesår: 2016

Udgave: 1. udgave

Form: Indbundet

Gruppe:

V er en historie fortalt på rimede vers. Den handler om sorg, savn, smerte og håb. Hovedpersonen får revet sin familie i stykker, da faren forlader familien,  og hun ønsker inderligt at få ham tilbage igen, så da skyggedrengen V en nat dukker op ved hendes seng og vil have hende med ud af lede, tager hun gerne med. Sammen rejser de gennem drømmeagtige landskaber, hvor strenge grænsevogtere alle kræver en pris for at lade pige passere. Spørgsmålet er, hvor meget hun er villig til at ofre for at nå sit mål og finde sin far igen.

Som min billedbog Mørkebarnet er V illustreret af Malene Reynolds Laugesens, der har lavet smukke vignetter og nogle helt fantastiske helsidesopslag. V er dog for mig en anden slags bog end Mørkebarnet, der jo er en sonetkrans med et meget kompliceret og helt fast rimskema. V er løsere i sin form, rytmen er en anden, og jeg har arbejdet med tætrim i stedet for fletrim (ved godt, at nu bliver jeg nørdet!) – her er der tale om en form, jeg selv har skrevet mig frem til, ikke en klassisk form.

Forlaget har lavet en digital læseprøve, så du kan se mere her.

I 2020 var der premiere på musikteaterforestillingen Historien om V, som jeg har skrevet libretto til – bygget over teksten fra min billedbog. Se mere her. Den har fået en meget fin anmeldelse i Børneteateravisen (se her), og forestillingen fik fire hjerter i Politiken.

Omtale
Jeg er meget glad for den positive omtale, V har fået.

I Jyllandsposten får V fem stjerner ud af seks mulige. Anmelder Marie Theilmann skriver: Der må rim og metrik til, når et barns trygge familie kollapser, det har Cecilie Eken forstået, og hun forløser det smukt.
På Jyllands-posten TV udtalte daværende litteraturredaktør David Turner, at det her er en børnebog, som man kun ser – af den her kvalitet – hvert femte til tiende år.

I Berlingske Tidende er V udvalgt som en af årets ti bedste bøger – som eneste børnebog blandt lutter voksenbøger. Merete Reinholdt kalder V et vidunderligt, vist og hverdagsmytologisk langdigt (…) Smuk og smertefuld litteratur for tweens med næsten guddommelige, danteske børnekomediedimensioner.

I lektørudtalelsen står, at V er en “smuk og dybt bevægende bog om sorg og tab”, og den anbefales varmt til alle indkøbere på folke- og skolebiblioteker.

Af andre omtaler kan nævnes bogbotten.dk:

V er et sjældent smukt og helstøbt værk. Og så er her en gaveidé til én man holder af, barn som voksen.” (Se hele anmeldelsen her.)

“Cecilie Ekens poesi flyder elegant, og hendes leg med det danske sprog er kunst af meget høj klasse!” skrev de på bloggen bøgertilbørn.dk – hvor de mente, at V “måske er årets smukkeste værk til børn”. (Bloggen findes desværre ikke længere, og siden kan derfor ikke tilgås.)

På bookeater.dk får bogen ti stjerner ud af ti. (Se hele anmeldelsen her.)